Οι συνέπειες του επιχειρηματικού φόβου

               

Ο φόβος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Όλοι έχουμε βιώσει κάποια μορφή φόβου ή έχουμε επηρεαστεί άμεσα ή έμμεσα από τις επιπτώσεις του . Οι περισσότεροι από εμάς συνειδητά ή ασυνείδητα έχουμε βάλει φρένο σε μερικά από τα μεγαλύτερα μας όνειρα και στόχους λόγου του φόβου που έχουμε βιώσει ο οποίος μας παρέλυσε και μας ανάγκασε να διακόψουμε κάθε προσπάθεια για να πετύχουμε αυτό που διακαώς επιθυμούμε.

      Στον επιχειρηματικό κόσμο ο φόβος είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς για επίδοξους επιχειρηματίες  οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι νέο και διαφορετικό και  έρχονται λοιπόν αντιμέτωποι με τις συνέπειες του φόβου που μπλοκάρει κάθε προσπάθεια τους .Σήμερα λοιπόν θα δούμε τις  βασικές συνέπειες του φόβου και πώς μπορούμε να  ξεφύγουμε από την αδιέξοδη αυτή κατάσταση

   Αρχικά όποιος βιώνει τα συναισθήματα που προκαλεί ο φόβος γνωρίζει από πρώτο χέρι πως η πρώτη ενστικτώδης αντίδραση  του είναι η καταστροφολογία και η απελπισία ότι είναι αβοήθητος και ανήμπορος να αντιδράσει. Ειδικά στο επιχειρηματικό κομμάτι ένας επικείμενος φόβος ο οποίος δημιουργείται  στο μυαλό του επιχειρηματία φαντάζει 100 φορές μεγαλύτερος από ότι είναι στην πραγματικότητα . Αυτό έχει ως συνέπεια την δημιουργία ακραίων αρνητικών σεναρίων τα οποία βλάπτουν πολύ σοβαρά την επιχειρηματική ανάπτυξη και μπλοκάρουν κάθε ελπίδα για βελτίωση της κατάστασης . Διέξοδος σε αυτή την κατάσταση αποτελεί η ενδυνάμωση του μυαλού μας για να μπορεί να ξεφύγει αποτελεσματικά από την δημιουργία ακραίων σεναρίων . Αυτό το καταφέρνουμε με την χρήση μαζικών θετικών σκέψεων οι οποίες θα μας βοηθήσουν να δούμε την πραγματική οπτική της κατάστασης και όχι αυτή που μας παρουσιάζει στιγμιαία ο εγκέφαλος μας . Εμείς είμαστε οι δημιουργοί και αρχιτέκτονες των ονείρων και των πράξεων μας , όσο έχουμε θετική αντιμετώπιση των αρνητικών καταστάσεων που εμφανίζονται μπροστά μας τόσο θα μπορούμε να βρίσκουμε τις απαραίτητες λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται εντός της επιχείρησης μας .

  Μια ακόμη συνέπεια του φόβου που βιώνει αυτός που βρίσκεται υπό την επήρεια του είναι ότι καταφεύγει σε πρόχειρες και αβέβαιες λύσεις για να τον αντιμετωπίσει με αποτέλεσμα να μην καταπολεμά το αυτούσιο πρόβλημα στην ρίζα αλλά αντί αυτού να προσπαθεί να καλύψει πρόχειρα και επιφανειακά τον φόβο που δημιουργείται μέσα του . Η λύση λοιπόν δεν είναι να αντιμετωπίζουμε μέρος του προβλήματος αλλά να ολόκληρο το πρόβλημα . Δεν αποτελεί λύση λοιπόν να επιλέγουμε το πιο θεωρητικά εύκολο κομμάτι κάποιου προβλήματος και να λαμβάνουμε μια αβέβαιη θεραπεία η οποία δεν πρόκειται να δώσει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά θα επικαλύψει προσωρινά τον φόβο που αντιμετωπίζουμε . Για να βγούμε νικητές λοιπόν θα πρέπει να λάβουμε τις απαραίτητες συμβουλές οι οποίες θα μας δείξουν τον πιο πρακτικό και αποτελεσματικό δρόμο προς την έξοδο από μια τέτοια κατάσταση  . Άρα είναι προτιμότερο αρχικά να αποδεχτούμε  και να αναγνωρίσουμε ότι μας διακατέχει το αίσθημα του φόβου   και να τον αντιμετωπίσουμε με τον σωστό τρόπο ο οποίος είναι η καταπολέμηση  ολόκληρου και όχι απλά ένα μέρος του   φόβου και η  παράλληλη κατανόηση ότι η επίδραση του φτάνει μέχρι εκεί που του το επιτρέπουμε εμείς . Ένας καταρτισμένος ψυχολόγος να μπορούσε να μας ανοίξει τον δρόμο για την σωστή αντιμετώπιση του φόβου .       

  Επιπλέον μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως μια ακόμη σοβαρή επίπτωση του επιχειρηματικού φόβου είναι η σύγχυση που προκαλείτε μέσα από τις βεβιασμένες αποφάσεις που μπορεί να λάβει ο επιχειρηματίας . Τέτοια παραδείγματα είναι αρκετά και σίγουρα έχεις κάποιον που ξέρει κάποιον ο οποίος πάνω στην σύγχυση του μπροστά σε κάποιο εμπόδιο δεν μπόρεσε να σκεφτεί και να πράξει καθαρά λόγο του φόβου της κατάστασης που αντιμετώπισε . Άρα ο φόβος μπροστά σε κάποια δυσκολία που αντιμετωπίζουμε μας ωθεί σε παρορμητικές ενέργειες και τις περισσότερες φορές έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επιχείρηση μας .Πώς μπορούμε λοιπόν να μπλοκάρουμε αυτές τις παρορμητικές μας ενέργειες και να τις αντικαταστήσουμε με ενέργειες οι οποίες να έχουν σκοπό την καταπολέμηση του φόβου που προκαλείται? Πρέπει να δίνουμε πίστωση χρόνου στον εαυτό μας να επιλέξει τις ενέργειες που θα μας οδηγήσουν στην έξοδο από κάποιο πρόβλημα και όχι να μας βουλιάζουν ακόμα περισσότερο στο ίδιο το πρόβλημα και παράλληλα να ζητήσουμε βοήθεια παραμερίζοντας κάθε ίχνος εγωισμού που μας διακατέχει  και να δούμε την μεγάλη εικόνα του προβλήματος .

Subscribe to our newsletter!