Είναι καιρός για εφησυχασμό?

Τα πρόσφατα γεγονότα που βίωσε ολόκληρος  πλανήτης από το 2019 μέχρι και σήμερα σίγουρα αποτελούν μαύρες σελίδες για τον πολιτισμό ,την  κοινωνία και την οικονομία  με Παγκόσμιο αντίκτυπο τα οποία δυστυχώς έχουν πλήξει και συνεχίζουν να επηρεάζουν τις ζωές όλων  μας .

       Σίγουρα θα συμφωνήσεις μαζί μου στην πιο πάνω διατύπωση       καθώς ο καθημερινή βιοπάλη για την εξασφάλιση των βασικών αγαθών και υπηρεσιών έχει μετατραπεί σε έναν άνισο αγώνα που οδηγεί όλο και περισσότερους συνάνθρωπους μας στην εξαθλίωση και την κοινωνική τους απομόνωση .

        Οι επιπτώσεις λοιπόν της Πανδημίας του Κορονοιου και του πρόσφατου Πολέμου στην Ουκρανία είναι αρκετά ανησυχητικές και δεν πρέπει με τίποτα να καθησυχαζόμαστε μέσα στην ζώνη ασφάλειας μας . Αν και έχει λήξει η πανδημία και οι περισσότεροι κλάδοι  έχουν αρχίσει να ανακτούν δηλά  δηλά  το χαμένο έδαφος τους , οι επιπτώσεις μετά την λήξη της πανδημίας είναι εξαιρετικά ανησυχητικές καθώς επηρεάζουν όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας . Τα μεταφορικά κόστη έχουν εκτοξευτεί στα ύψη και οι ναύλοι έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ δημιουργώντας έτσι για αλυσίδα αρνητικών εξελίξεων η οποία επηρεάζει άμεσα τον μέσο καταναλωτή με άνοδο των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και διαβίωσης .

     Από την άλλη η στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία από την Ρωσία έχει δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση και πυροδότηση πληθωρισμού σε ιστορικά υψηλά επίπεδα . Εκτός από το τεράστιο κύμα μετανάστευσης και ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων από την πατρίδα τους οι παρενέργειες αυτού του σκληρού πολέμου είναι ολέθριες για ολόκληρη την ανθρωπότητα . Η ενεργειακή λοιπόν κρίση η οποία είναι και επακόλουθο των λυπηρών αυτών γεγονότων έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα στις παγκόσμιες αγορές και οι φόβοι για γενική κατάρρευση της οικονομίας με μια νέα κρίση δεν αποτελούν πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας . Είδη την στιγμή που μιλάμε η F.E.D έχει προχωρήσει σε εκ νέου αύξηση των επιτοκίων επακόλουθο του έντονου πληθωριστικού περιβάλλοντος που επικρατεί και δεν αφήνει πλέον περιθώρια για εφησυχασμό.

        Ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini που έγινε διάσημος όταν κατάφερε να προβλέψει σωστά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 κάνει πρόβλεψη για μια μακρά και άσχημη ύφεση η οποία αναμένεται να εμφανηστεί κοντά στα τέλη του 2022 και θα λάβει παγκόσμιες διαστάσεις με προβλέψεις για μέχρι και 30% απότομης διόρθωσης του δείκτη S&P 500. Η κατστροφική αυτή δήλωση δεν πρέπει να μας αφήνει στα μαλακά. Αν επιβεβαιωθεί μια τέτοια πρόβλεψη τότε τα επιτόκια θα αυξηθούν ως και 5% ένα τέτοιο σενάριο λοιπόν καταλαμβαίνεις ότι δεν μπορεί να μας αφήνει σε κατάσταση εφησυχασμού αλλά σε εγρήγορση !!!!

   Η ζωή είναι απρόβλεπτη και η παγκόσμια οικονομία είναι συνδεδεμένη με τέτοιο τρόπο που γεγονότα τα οποία συμβαίνουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά είναι ικανά να αλλάξουν ολόκληρη μας την ζωή . Για αυτό λοιπόν δεν πρέπει να μένεις αμέτοχος και άβουλος περιμένοντας την σωτηρία να έρθει από τον ουρανό . Πρέπει να λάβεις δράση και να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους και τις πρωταιρεότητηες σου για να μην βρεθείς επί ξύλου κρεμάμενος .Για να συμβεί αυτό πρέπει να αποκτήσεις σωστή οικονομική παιδεία και να αλλάξεις τρόπο σκέψης και δράσης γύρω από τα οικονομικά σου πλάνα . Η σκληρή δουλειά και η αποταμίευση δεν αποτελούν την λύση στο πρόβλημα αλλά οξύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι και δεν σε αφήνουν να μεταπηδήσεις στην πραγματική σου οικονομική ελευθερία . Η λύση λοιπόν είναι η σωστή διαχείριση των οικονομικών σου πόρων και η επένδυση τους σε περιουσιακά στοιχεία τα οποία σου προσφέρουν την απαραίτητη ασφάλεια έναντι τέτοιων πληθωριστικών καταστάσεων ενώ παράλληλα που δίνουν την ευκαιρία να εξασφαλίζεις μια συνεχή ροη παθητικού εισοδήματος στο πορτοφόλι σου .

For more business news subscribe to our newsletter !

Home