Ποιος είναι ο πελάτης μου ?

   Μια φαινομενικά απλή ερώτηση η οποία κρύβει μεγάλες αλήθειες πίσω της .Σίγουρα λοιπόν θα συμφωνήσεις μαζί μου ότι  η πιο πάνω ερώτηση προβληματίζει χιλιάδες επιχειρηματίες είτε στην αρχή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας είτε κατά την διάρκεια . Ωστόσο το ποσοστό εκείνων οι οποίοι λαμβάνουν στα σοβαρά την πιο πάνω ερώτηση αλλά παράλληλα ψάχνουν και την απάντηση είναι δυστυχώς πολύ μικρό . Γιατί λοιπόν κάποιος ο οποίος ξημεροβραδιάζεται και δουλεύει τόσο σκληρά για την επιτυχία της επιχείρησης του να μην έχει απαντήσει ακόμα την πιο απλή και συνάμα πιο σημαντική ερώτηση και να μάθει ποιοι είναι οι πελάτες οι οποίοι αναζητούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που προσφέρει η επιχείρηση τους ?.   

   Αρχικά ένας από τους πιο δημοφιλής λόγους για τους οποίους οι επιχειρηματίες δεν προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό να ανακαλύψουν το ιδανικό τους πελατολόγιο είναι η έλλειψη χρόνου . Αυτό συμβαίνει ειδικά σε οικογενειακού τύπου επιχειρήσεις και σε επιχειρήσεις οι οποίες διοικούνται και ελέγχονται πλήρως από τον ίδιο τον επιχειρηματία, εξού και η έλλειψη διαθέσιμου παραγωγικού χρόνου. Αντί λοιπόν να αφιερώσουν τον απαιτούμενο χρόνο με σκοπό να ανακαλύψουν τα χαρακτηριστικά του δυνητικού τους πελατολογίου σπαταλάνε τον χρόνο τους σε ανούσιες και αντιπαραγωγικές δραστηριότητες και παραμερίζουν τα επιμέρους σημαντικά καθήκοντα που πρέπει να διεκπεραιώνει ένας σωστός επιχειρηματίας.

   Ακόμα ένας λόγος για τον οποίο οι επιχειρηματίες δεν προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες είναι η έλλειψη επιχειρηματικής γνώσης και κουλτούρας . Αυτό είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο αφού οι περισσότεροι επιχειρηματίες λειτουργούν τις επιχειρήσεις του βασιζόμενοι σε πρότυπα και αντιλήψεις που επικρατούσαν τον καιρό του Μεσαίωνα . Δεν πορεύονται με την αλλαγή και μένουν κολλημένοι σε αυτά που έχουν μάθει μέσα από την δική τους εμπειρία και διαμορφώνουν την αντίληψη ότι δεν υπάρχει κάτι που να μην το ξέρουν για την επιχείρηση τους .

  Τρίτος και βασικός λόγος αποτελεί η ζώνη ασφάλειας που έχουν δημιουργήσει γύρω από τον εαυτό και την επιχείρηση τους . Εφισυχαζόμενοι από την ροή των γεγονότων τα οποία λαμβάνουν χώρα στην ζωή τους έχουν πάρει την απόφαση να μην προχωρήσουν στην οποιαδήποτε νέα κίνηση την οποία δεν γνωρίζουνε και δεν ξέρουν εκ του ασφαλούς το αποτέλεσμα της . Ζούνε σε ένα δικό τους κόσμο μέσα στον οποίο το οτιδήποτε συμβαίνει  είναι ελεγχόμενο και σίγουρο    . Καινούργιες γνώσεις και δεξιότητες αποτελούν ρίσκο το οποίο δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν καθώς θα ταράξει τιε ισορροπίες που έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει   .

Γιατί όμως κάποιος να μπεί στον κόπο να απαντήσει θεωρητικά και πρακτικά την ερώτηση “Ποιος είναι ο πελάτης μου ?”, σε τι θα τον ωφελήσει ?

  Λόγος νούμερο 1  :

Γνωρίζοντας ποιος είναι ο πελάτης σου μπορείς να δημιουργήσεις πιο επιτυχημένες διαφημιστικές καμπάνιες. Δεν θα χρειάζεται λοιπόν να ξοδεύεις άσκοπα τα χρήματα σου σε ανούσιες διαφημίσεις όταν γνωρίζεις ποιος είναι ο πελάτης σου θα μπορείς να τον στοχεύσεις αποτελεσματικά και μεθοδικά μέσα από συγκεκριμένες διαφημιστικές ενέργειες που θα σου φέρουν άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα .

    Λόγος νούμερο 2  :

Γνωρίζοντας λοιπόν ποιος είναι ο πελάτης σου θα είσαι σε θέση να του προσφέρεις το προϊόν ή την υπηρεσία που όντως χρειάζεται και όχι αυτό που νομίζεις εσύ ότι χρειάζεται! Θα σου εξοικονομήσει ουσιαστικά αρκετά χρήματα τα οποία ξόδευες χωρίς λόγο και ουσία με το μόνο κατόρθωμα να είναι να έχεις γεμίσει τις αποθήκες σου με απόθεμα άχρηστων προϊόντων

    Λόγος νούμερο 3  :

Δημιουργία καλύτερης και πιο ουσιαστικής σχέσης με τους πελάτες σου . Γνωρίζοντας ποιος είναι ο πελάτης σου μπορείς να επισυνάψεις πιο ουσιαστικές και ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ σας . Εξάλλου βρες μου έναν πελάτη που να μην του έχεις φερθεί επαγγελματικά και ανθρώπινα και να μην έχει γίνει πιστός και διαχρονικός σου πελάτης . Αυτό το καταφέρνεις με το να τον κατανοήσεις καλύτερα , να κατανοήσεις λοιπόν τις ανάγκες του, τα θέλω του και τους λόγους που τον φέρνουν στην δική σου επιχείρηση και όχι σε έναν ανταγωνιστή σου .

  Εν κατακλείδι η ουσιαστική γνωριμία με τον πελάτη σου αποτελεί και τον κινητήριο μοχλό της επιχειρηματικής σου δραστηριότητας , όσο καλύτερα γνωρίζεις ποιος είναι ο πελάτης σου τόσο πιο αποτελεσματικά μπορείς να λειτουργείς την επιχείρηση σου