Γιατί χρειάζομαι ένα business plan

Ένα επιχειρηματικό σχέδιο η αλλιώς business plan αποτελεί για τον επιχειρηματία και αυτόν που θέλει να ξεκινήσει την δική του επιχειρηματική δραστηριότητα ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο το οποίο αξιοποιώντας το σωστά μπορεί  να του επιφέρει αμέτρητα πλεονεκτήματα .

Στην εποχή λοιπόν της πληροφορίας και των ατελείωτων δεδομένων η δημιουργία ενός επιχειρηματικού πλάνου αποτελεί επιτακτική ανάγκη και οφείλουμε να γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει και στην δική μας επιχείρηση ή στην επικείμενη μας προσπάθεια να εισέλθουμε στον επιχειρηματικό κόσμο

Αρχικά λοιπόν θα πρέπει να πούμε τι είναι ένα επιχειρηματικό πλάνο . Επιχειρηματικό πλάνο λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί η επίσημη καταγραφή της επιχειρηματική μας δραστηριότητας ή ιδέας  η οποία αποτυπώνεται με σωστά δομημένο και ορθολογικό τρόπο σε ένα επίσημο έγγραφο το οποίο περιγράφει επακριβώς την φύση της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας. Αυτό λοιπόν το επιχειρηματικό σχέδιο πρέπει να αποτυπώνει με σαφήνεια και λεπτομέρεια τον   τρόπο ίδρυσης και λειτουργίας μιας επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένου χρονοδιαγράμματος υλοποίησης των στόχων της καθώς και εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν.

Με απλά λόγια είναι ένας λεπτομερής οδικός χάρτης της επιχείρησής σου και είναι πολύ σημαντικός για την επιτυχία της επιχείρησής και την μελλοντική της κερδοφορία Άρα κάθε σοβαρός επιχειρηματίας που θέλει να πετύχει τους οικονομικούς και επιχειρηματικούς του στόχους θα πρέπει να δημιουργήσει ένα επαγγελματικό business plan.

Ας δούμε λοιπόν τους βασικούς λόγους που πρέπει να δημιουργήσεις σήμερα το δικό σου επιχειρηματικό πλάνο. Αρχικά η δημιουργία ενός τέτοιου πλάνου σου παρέχει την ευχέρεια και παράλληλα την δυνατότητα να αναληφθείς τα δυνατά και αδύνατα σημεία της επιχείρησης σου καθώς επίσης και να προνοήσεις για τις επικείμενες παγίδες που ελλοχεύουν στο δρόμο σου και να πάρεις τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης , εξάλλου όπως λένε και οι κορυφαίοι γιατροί η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόβλεψη !!! Έτσι ένα επιχειρηματικό πλάνο μπορεί να σου παραθέσει μέσα από τις λεπτομερείς και   εξειδικευμένες της αναλύσεις όλα τα απαραίτητα στοιχεία και δεδομένα τα οποία εσύ αξιολογώντας  τα να προβείς στις κατάλληλες ενέργειες πριν εμφανιστούν σοβαροί κίνδυνοι που μπορούν να θέσουν την επιχειρηματική σου δραστηριότητα σε ένα φαύλο κύκλο επικινδύνων επιπτώσεων .

Επίσης ένας ακόμα βασικός λόγος που θέλει την δημιουργία ενός επιχειρηματικού πλάνου σε άμεση προτεραιότητα είναι η χρησιμότητα του ως μέσο χρηματοδότησης ή μελλοντικής δανειοδότησης . Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί για να δώσουν έγκριση για μια επιπλέον εξασφάλιση ρευστότητας για την επιχείρηση σου εκτός από τις χρηματοοικονομικές αναλύσεις και τις εξασφαλίσεις που σίγουρα θα ζητήσουν θα σου ζητήσουν επιπλέον και το επιχειρηματικό σου σχέδιο καθώς αν μια επιχειρηματική δραστηριότητα είναι βιώσιμη και αν το κατά πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει σε μελλοντικές αστάθειες θα φανεί  κατά πολύ μεγάλο βαθμό μέσα από το επιχειρηματικό της σχέδιο. Ορθά λοιπόν ο κάθε σοβαρός χρηματοπιστωτικός φορέας και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι τράπεζες θα σου ζητήσει να του παρουσιάσεις το επιχειρηματικό σου σχέδιο για να προβεί σε αξιολόγηση και σε χρηματοδότηση που πιθανότατα θα ζητήσεις .

Τρίτος και σημαντικότατος λόγος για να δημιουργήσεις ένα επιχειρηματικό πλάνο είναι ότι αποτελεί σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα εις βάρος των κύριων σου ανταγωνιστών και μπορεί να σε βάλει σε θέση οδηγού στην αγορά που δραστηριοποιείτε η επιχείρηση σου . Το να μπορείς να είσαι ένα βήμα μπροστά από τους βασικούς σου ανταγωνιστές πρακτικά σημαίνει ότι μπορείς να τιμολογείς και να κοστολογείς τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Μπορείς λοιπόν να εμπορεύεσαι τα αγαθά και τις υπηρεσίες σου με μεγαλύτερη αποδοτικότητα επειδή γνωρίζεις μέσα από το επιχειρηματικό σου πλάνο που θα πρέπει να στοχεύσεις και να επενδύσεις για να αποκτάς συνεχώς συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο θα αξιοποιείς για την επιχειρηματική σου δραστηριότητα.

Τέλος η δημιουργία ενός επαγγελματικού πλάνου μπορεί να σου επιφέρει πιο επικερδής συνεργασίες και μεγαλύτερες προοπτικές εξέλιξης επειδή μέσο του προσελκύεις πιο ποιοτικούς πελάτες και συνεργάτες . Αυτό είναι φυσικό επακόλουθο  καθώς δημιουργεί ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και σιγουριάς γύρω από την επιχείρηση σου κάτι που φανερώνει επίσης και τα υψηλά  επίπεδα επαγγελματισμού στα οποία λειτουργεί η δική σου επιχείρηση σε σχέση με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές σου .              

Πως σου φάνηκε το άρθρο?